Kisz wiejski z ziemniakami

Magazyn Kuchnia
12.01.2019 10:50
A A A
Kisz wiejski z ziemniakami

Kisz wiejski z ziemniakami (shutterstock.com)

Szukasz pomysłu na pyszne zimowe danie - upiecz kisz wiejski z ziemniakami. To sycące danie z prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Chłodzenie ciasta: minimum 30 minut

Kisz wiejski z ziemniakami - składniki:

Ciasto:
200 g mąki
sól
100 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
ok. 700 g ziemniaków
sól
por
olej
100 ml śmietanki kremówki 30-proc.
100 ml mleka
2 duże jajka
pieprz
gałka muszkatołowa
200 g sera brie

Kisz wiejski z ziemniakami - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy z solą, usypujemy kopczyk, wkładamy do niego posiekane w kostkę masło, dodajemy wodę, zagniatamy. Szybko wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim metalową foremkę do tarty, wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Na nadzienie ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie, uważając, żeby się nie rozgotowały, odsączamy i osuszamy na sicie. Pora obieramy, kroimy w półtalarki i szklimy na oleju. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Podpiekamy 15 minut przykryte pergaminem i obciążone fasolą, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10 minut.
W misce roztrzepujemy śmietankę z mlekiem i jajkami, dodajemy pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser brie kroimy na plasterki.
Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków i brie i polewamy masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż masa się zestali, a wierzch ładnie zarumieni.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: