Przepis na tarta tatin z szalotkami

Magazyn Kuchnia
11.01.2019 16:50
A A A
Przepis na tarta tatin z szalotkami

Przepis na tarta tatin z szalotkami (shutterstock.com)

Jak zrobić efektowne danie - tarta tatin z szalotkami? To proste, sprawdźcie nasz przepis na tartę odwracaną.

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 70 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Tarta tatin z szalotkami - składniki:

Ciasto:
175 g mąki razowej
75 g schłodzonego masła
4 łyżki posiekanego tymianku
szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
500 g obranych szalotek
25 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki brązowego cukru
sól, pieprz

Tarta tatin z szalotkami - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Zimne masło siekamy w kosteczkę i wcieramy je w mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Dodajemy tymianek, wodę i całość mieszamy oraz zagniatamy, by powstało jednolite ciasto. Schładzamy 30 minut w lodówce zawinięte w folię spożywczą.
Na nadzienie obraną szalotkę gotujemy 5 minut w niewielkiej ilości wody, odsączamy. Masło i oliwę rozgrzewamy na patelni z żaroodporną rączką i delikatnie podsmażamy szalotki, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Posypujemy je cukrem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 5 minut, aż się zezłocą.
Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy niż patelnia. Przytrzymujemy ciasto owinięte na wałku i układamy je na wierzchu cebulek, przyciskając brzegi do boków patelni. Tartę pieczemy 20-
-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Odstawiamy, żeby nieco ostygła. Przykładamy do patelni duży talerz i wykładamy na niego tartę, odwracając patelnię. Podajemy na ciepło lub na zimno.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: