Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 100 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut
Oczekiwanie: 5 godzin

Pasztet drobiowy w cieście z galaretką - składniki:

Ciasto:
500 g mąki
szczypta soli
250 g masła
125 ml wody
Pasztet:
cebula
4 ząbki czosnku
300 g wątróbki kurczaka
łyżeczka masła
1 kg indyka z udźca
400 g tłustego boczku
4 jajka
300 ml śmietanki 30-proc.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 g pistacji
12 suszonych śliwek
Galaretka:
240 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
łyżka żelatyny

Pasztet drobiowy z galaretką - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy z solą, usypujemy kopczyk, wkładamy do niego posiekane w kostkę masło, dodajemy wodę, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na pasztet cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Wątróbkę oczyszczamy z błonek. Cebulę i czosnek szklimy na maśle, dodajemy wątróbkę i smażymy 3-4 minuty. Udziec oczyszczamy, myjemy i osuszamy, boczek kroimy i mielemy wraz z wątróbką i cebulą. Masę mieszamy z jajkami, śmietanką i przyprawami. Dodajemy pistacje i śliwki (całe lub pokrojone), mieszamy, wstawiamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość 3-5 mm na taki rozmiar, by po włożeniu do formy wystawało poza jej brzegi (z jednej strony nieco więcej), żeby dało się całkowicie przykryć mięsną masę i zlepić ciasto. Wykładamy je do formy wraz z papierem (ułatwi wyjmowanie pasztetu) i dociskamy. Wykładamy masę mięsną i zamykamy najpierw krótsze boki, potem dłuższe i dokładnie zlepiamy przy krawędziach (możemy je docisnąć widelcem, robiąc wzorki). Na powierzchni ciasta robimy nożem otwór, w który wkładamy kominek zrobiony z folii aluminiowej – podczas pieczenia para wodna będzie miała ujście. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na ok. 15 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 180 st. i pieczemy jeszcze 60 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Na galaretkę żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Bulion podgrzewamy, dodajemy żelatynę, przyprawiamy do smaku, studzimy. Tężejącą galaretkę wlewamy przez dziurkę po kominku partiami, aby zdążyła stężeć. Schładzamy ok. 5 godzin w lodówce.