Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym

Magazyn Kuchnia
24.01.2019 12:25
A A A
Tartaletki z kremem migdałowym i gruszkami

Tartaletki z kremem migdałowym i gruszkami (shutterstock.com)

Aksamitny krem, aromatyczne owoce, syrop cukrowy i chrupiące ciasto, czyli tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - oto przepis na pokonanie zimowej chandry.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - składniki:

400 g pâte sucrée*
2 duże gruszki
50 g masła
75 g cukru pudru
3 jajka roztrzepane
125 g mielonych migdałów
4 łyżki dżemu morelowego
50 g cukru trzcinowego lub płynnego miodu
laska wanilii
gwiazdka anyżu

Tartaletki z gruszkami i kremem migdałowym - przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto wg przepisu poniżej i schładzamy.
Rozwałkowujemy je i wykładamy nim 4 foremki o średnicy 10 cm z wyjmowanym dnem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 10 minut bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 200 st., przykrywając je wcześniej papierem do pieczenia i obciążając fasolą. Zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 5 minut.
Gruszki kroimy wzdłuż na pół. Masło ucieramy z 75 g cukru, stopniowo dodając roztrzepane jajka, dalej ubijając, dodajemy zmielone migdały. Podpieczone tartaletki smarujemy dżemem i układamy na nich krem oraz połówki gruszek.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. 10-12 minut albo do chwili, gdy krem urośnie i stwardnieje.
Cukier trzcinowy (lub miód) wkładamy do rondelka z pociętą na kawałki laską wanilii, gwiazdką anyżu i zalewamy 100 ml wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotujemy, żeby syrop zgęstniał i się zredukował. Powstałym syropem smarujemy gruszki na upieczonych tartaletkach i odstawiamy do ostudzenia.

* PÂTE SUCRÉE (na babeczki, ciasteczka, spody do słodkich tart i ciast)
175 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
2 żółtka
40 g cukru pudru
Mąkę i sól przesiewamy na blat, usypując stożek. Masło, żółtka i cukier wrzucamy w zagłębienie i ucieramy dłońmi, by zrobiła się papka. Stopniowo mieszamy ją z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE