Na 6-8 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Chłodzenie: 30 minut

Amerykańskie apple pie - składniki:

Ciasto:
300 g mąki
150 g masła
szczypta soli
śmietana
cukier puder
Nadzienie:
1 kg jabłek
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 mielonego kardamonu
szczypta soli
30 g masła
sok z cytryny
żółtko

Amerykańskie apple pie - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. W kopczyku robimy dołek, do którego wkrajamy zimne masło i wbijamy jajka. Zaczynamy zagniatać, dodając w trakcie śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na 2 krążki. Jednym wykładamy formę – dno i boki tak, by ciasto nieco wystawało. Drugi krążek oraz wyłożoną ciastem formę wstawiamy do lodówki.
Na nadzienie jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy cukier z mąką, przyprawami i solą. Wkładamy jabłka i mieszamy, aż równomiernie się pokryją cukrem i przyprawami.
Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki i napełniamy jabłkami. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Masło kroimy na wiórki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i wiórkami masła.
Z lodówki wyjmujemy krążek ciasta, przykrywamy nim jabłka, zlepiamy brzegi obu krążków. Dociskamy widelcem brzegi, żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy nim pie. Pośrodku ciasta robimy mały otwór lub nacięcie na krzyż, aby para miała ujście. Pieczemy 50 minut.