Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Chłodzenie ciasta: 30 minut

Tarta kawowo-czekoladowa - składniki:

Ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
150 g masła
jajko
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
400 ml śmietanki kremówki 30-proc.
3 jajka
125 g cukru
3 łyżki kakao plus do posypania tart
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25 g gorzkiej czekolady

Tarta kawowo-czekoladowa - przygotowanie:

Na ciasto mąkę i sól przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę. Do mąki dajemy cukier, masło i mieszamy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i tyle wody, żeby składniki się połączyły, zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, nakłuwamy. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. przykryte papierem do pieczenia i obciążone fasolą. Następnie zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Na nadzienie śmietankę podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Jajka ubijamy na puch i cały czas ubijając, dodajemy do nich cukier, kakao oraz kawę, a następnie, cały czas mieszając, polewamy gorącą śmietanką. Całość przelewamy przez sito do rondelka, a następnie wylewamy na podpieczone ciasto. Tartę pieczemy w 180 st. 30-35 minut albo do chwili, gdy krem się zestali. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, jeszcze ciepłe posypujemy tartą gorzką czekoladą, a gdy wystygnie, dekorujemy przesianym przez sitko kakao.