Przekładaniec z kremem i masą krówkową

Magazyn Kuchnia
16.01.2019 09:57
A A A
Przekładaniec z kremem i masą krówkową

Przekładaniec z kremem i masą krówkową (shutterstock.com)

Nie ma to jak dobre ciastko z kremem! Przekonacie się o tym robiąc nasz przekładaniec z budyniem i masą krówkową.

Na 12 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Przekładaniec z kremem - składniki:

Ciasto:
500 g mąki
200 g cukru pudru
szczypta soli
łyżka sody oczyszczonej
250 g masła plus do wysmarowania formy
2 jajka
Krem:
500 ml mleka
150 g cukru
240 g śmietany kremówki 36-proc.
nasionka z laski wanilii
6 żółtek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
100 g masła o temperaturze pokojowej
Masa krówkowa:
3 łyżki masła
150 ml mleka
15 dobrej jakości krówek
garść orzechów włoskich

Przekładaniec z kremem - przygotowanie:

Na ciasto na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól oraz sodę oczyszczoną (opcjonalnie), dorzucamy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniamy składniki, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajka i zagniatamy składniki, by powstało gładkie, jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.
Na krem w garnuszku z grubszym dnem zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolewamy kremówkę, dodajemy wanilię, mieszamy i zagotowujemy. W misce miksujemy pozostałe mleko z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną (najlepiej blenderem, żeby nie było grudek). Wlewamy do zagotowanej masy i gotujemy jak budyń, cały czas mieszając, by masa zgęstniała. Przykrywamy ją folią spożywczą tak, by folia dotykała budyniu, i odstawiamy, by wystygła. W misie miksera ucieramy masło na jasną, puszystą masę i dodajemy partiami wystudzony krem, cały czas ucierając.
Prostokątną blachę o wymiarach 20 na 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Pierwszą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy na blasze i pieczemy 6-7 minut w 180 st. Po upieczeniu studzimy i delikatnie zdejmujemy z blachy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe placki.
Gotowe ostudzone placki ciasta kroimy na pół. 5 placków smarujemy kremem, układamy jeden na drugim i przykrywamy ostatnim plackiem. Zwijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc, bo przekładaniec najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.
Robimy masę krówkową. Do rondelka o grubym dnie wkładamy pokruszone krówki, masło oraz mleko, powoli podgrzewamy, aby powstała jednolita masa, ciągle mieszamy, bo polewa może szybko przywrzeć. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie. Ciasto polewamy jeszcze ciepłą masą.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE