Rogaliki z ciasta migdałowego

Magazyn Kuchnia
17.01.2019 09:51
A A A
Rogaliki z ciasta migdałowego

Rogaliki z ciasta migdałowego (shutterstock.com)

Rogaliki z ciasta migdałowego - idealne do kawy.

Na 20 sztuk
Przygotowanie: 40 minut
Chłodzenie ciasta: 90 minut

Rogaliki z ciasta migdałowego - składniki:

200 g mąki
sól
100 g mielonych migdałów
150 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka (1 ugotowane na twardo,
2 surowe)
marmolada wiśniowa
2 łyżki cukru kryształu

Rogaliki z ciasta migdałowego - przygotowanie:

Przesianą mąkę z solą i migdały siekamy z masłem, dodajemy cukier puder i żółtka – surowe i przetarte ugotowane. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy folią spożywczą, wstawiamy na 90 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5 mm, wycinamy z niego trójkąty, na każdym układamy odrobinę marmolady (nie za dużo, bo wycieknie i rogaliki się przypalą), zwijamy, posypujemy cukrem kryształem. Ciastka układamy na blasze, pieczemy 12-15 minut w 200 st., studzimy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE