Na 8-10 babeczek
Przygotowanie: 50 minut
Chłodzenie ciasta: 2 godziny

Babeczki z brokułami, bekonem, papryką i oliwkami - składniki:

300 g ciasta kruchego polskiego*
mały brokuł
sól
200 g bekonu
czerwona papryka
łyżka kaparów
dwie garście drylowanych oliwek,
np. nadziewanych paprykową
160 g sera ricotta
2 jajka
pieprz

Babeczki z brokułami, bekonem, papryką i oliwkami - przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto i schładzamy je 2 godziny w lodówce (przepis poniżej).
Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odsączamy, przelewamy lodowatą wodą, żeby zachowały ładny zielony kolor. Bekon kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni, żeby tłuszcz się wytopił. Paprykę czyścimy z nasion, kroimy w małą kostkę, kapary siekamy, oliwki odsączamy z zalewy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka wielkości foremek na babeczki i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Zdejmujemy papier i podpiekamy kolejne 5 minut.
Ricottę mieszamy z jajkiem i posiekanymi kaparami. Doprawiamy pieprzem i solą, ale niezbyt dużo, bo kapary są słone. Na podpieczone babeczki nakładamy po łyżce masy serowo-jajecznej. Układamy na niej różyczki brokuła, kawałeczki bekonu, i oliwki. Babeczki zapiekamy ok. 15 minut.

*KRUCHE POLSKIE (na spody do tart i ciast, na mazurki, babeczki)
300 g mąki
szczypta soli
200 g zimnego masła
4 żółtka ugotowane na twardo przetarte przez drobne sito
2-3 łyżki zimnej wody

Mąkę i sól przesiewamy, usypując stożek. Masło, żółtka, cukier i wodę umieszczamy w zagłębieniu i zagniatamy dłońmi na papkę. Stopniowo mieszamy ją z mąką, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i chłodzimy 2 godz.