Dla 4 osób
Chłodzenie ciasta: 12 godzin
Przygotowanie: 60 minut

Galette ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - składniki:

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej typ 500 lub pszennej
sól
150 g masła
5 łyżek zimnej wody
Farsz:
garść rodzynek
400 g świeżego szpinaku (może być też mrożony w liściach)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
garść orzeszków pinii
oliwa
sól, kolorowy pieprz, cynamon (opcjonalnie)
4 jajka
świeży tymianek

Galette ze szpinakiem i jajkiem sadzonym - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy z solą, usypujemy kopczyk, wkładamy do niego posiekane w kostkę masło, dodajemy wodę, zagniatamy. Szybko wyrabiamy ciasto, robimy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc.
Rodzynki moczymy, zalewając je gorącą wodą. Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Rodzynki odsączamy. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Na dno rondla wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy szalotkę i czosnek. Gdy się zeszklą, wrzucamy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy rodzynki i orzeszki, mieszamy i dusimy 2-3 minuty, żeby odparował. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu (opcjonalnie). Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Na środku układamy duszony szpinak. Brzegi ciasta fantazyjnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 15 min, aż się nieco zrumieni. Następnie na wierzch wbijamy jajka i pieczemy tak długo, aż białka się zetną, żółtka pozostaną płynne, a galette się zrumieni. Posypujemy listkami tymianku.