Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Warzywa pod kruszonką, czyli crumble na słono - składniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
bakłażan
cukinia
2 papryki
oliwa
sól, pieprz
oregano
150 g twardej mozzarelli
Kruszonka:
200 g mąki
sól
100 g schłodzonego masła

Warzywa pod kruszonką, czyli crumble na słono - przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy w dużą kostkę, czosnek na plasterki. Bakłażana i cukinię kroimy w dużą kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę wraz z czosnkiem szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy bakłażana, a kiedy ten się nieco zrumieni, dorzucamy cukinię i paprykę. Dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Mieszamy, odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na kruszonkę mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, pokrojone w kosteczkę masło i rozcieramy między palcami, aby uzyskać kruszonkę. Posypujemy nią warzywa, delikatnie dociskamy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st., aż kruszonka się zrumieni. Podajemy na ciepło.