Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 50 minut

Szybki cytrynowy sernik - składniki:

Ciasto:
90 g roztopionego masła plus do wysmarowania formy
200 g drobno pokruszonych kruchych ciasteczek
Masa sernikowa:
3 cytryny ekologiczne
350 g twarogu sernikowego
2 jajka
100 g cukru
Polewa czekoladowa:
100 g białej czekolady dobrej jakości
2 łyżki masła

Szybki cytrynowy sernik - przygotowanie:

Na ciasto masło topimy w rondelku, mieszamy z drobno pokruszonymi kruchymi ciastkami. Masę równomiernie rozprowadzamy po dnie i bokach natłuszczonej masłem tortownicy (20 cm).
Na masę sernikową cytryny dokładnie szorujemy. Z dwóch owoców ścieramy skórkę, z pozostałej zdzieramy specjalnym nożykiem podłużne wiórki (możemy też cienko obrać cytrynę i skórkę pokroić w paseczki). Z cytryn wyciskamy sok (powinno go być ok. 1/2 szklanki).
Twaróg łączymy z sokiem i ubijamy na gładką masę. Jajka ubijamy na puch, dodajemy cukier, dalej ubijamy, a następnie dodajemy partiami do masy twarogowej. Wylewamy na spód ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 20 minut lub do czasu, aż sernik się zestali. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na polewę czekoladę topimy w kąpieli wodnej, mieszamy z masłem, ostudzoną polewamy sernik. Dekorujemy paskami skórki cytrynowej.