Talerz przekąsek: miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie, miodowa fasola jaś

Honorata Piwowarska
18.01.2019 09:09
A A A
Talerz przekąsek: miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie, miodowa fasola jaś

Talerz przekąsek: miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie, miodowa fasola jaś (Małgorzata Kujda)

Co podać na karnawałowej imprezie - talerz przekąsek, np. miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie oraz miodową fasolę jaś.

Dla 8-12 osób
Przygotowanie: ok. 1 i 1/2 godziny

Talerz przekąsek: miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie, miodowa fasola jaś - składniki:

Bakłażany:
2 bakłażany
2 łyżki oliwy
50 g miodu
1/2 cytryny
sól, pieprz
sezam do posypania
Frytki dyniowe:
1 kg dyni butternut
100 ml oliwy
100 g miodu
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
łyżeczka kuminu
Fasola:
250 g fasoli jaś
4 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
100 g miodu
1/2 pęczka posiekanej natki

Talerz przekąsek: miodowe frytki z dyni, bakłażany pieczone w miodzie, miodowa fasola jaś - przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a potem także wzdłuż na 3-4 części, układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oliwę ucieramy z miodem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy bakłażany. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy sezamem.
Dynię kroimy na kawałki, obieramy. Kroimy na dość grube frytki. Oliwę mieszamy z miodem i przyprawami. Polewamy dyniowe frytki, dokładnie mieszamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy 15-20 minut w 210 st.
Fasolę moczymy przez noc. Odcedzamy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy, studzimy. Czosnek siekamy, szklimy na maśle. Wsypujemy fasolę, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, posypujemy posiekaną natką, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Do przekąsek możemy podać grecką pastę bakłażanową: bakłażana nakłuwamy, układamy w rękawie do pieczenia, dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 minut w 180 st. Studzimy, kroimy na pół. Miąższ wyjmujemy, miksujemy z upieczonym czosnkiem, z 75 g mielonych migdałów i z 75 g miąższu ze świeżego pszennego chleba. Wlewamy 120 ml mleka, miksujemy, dolewając 4 łyżki oliwy. Przyprawiamy solą i białym pieprzem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE