Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 80 minut

Udka pomidorowo-miodowe z migdałami - składniki:

4 udka kurczaka (ok. 1 kg)
900 g pomidorów z puszki (obranych, krojonych)
mała cebula
łyżeczka startego imbiru
50 g masła
75 g miodu
cynamon, sól, pieprz
50 g prażonych blanszowanych migdałów

Udka pomidorowo-miodowe z migdałami - przygotowanie:

Udka nacieramy solą i pieprzem, układamy w formie. Dodajemy pomidory, posiekaną cebulę, imbir i masło. Wstawiamy do rozgrzanego do 240 st. piekarnika na 10 minut. Zmniejszamy do 180 st. i pieczemy ok. godziny. Udka wyjmujemy z formy, sos zlewamy do rondla i podgrzewamy na dużym ogniu, aż zgęstnieje (możemy go zmiksować). Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Wkładamy udka i podgrzewamy, aż sos dokładnie je oblepi. Posypujemy migdałami.
Przed podaniem na udkach możemy położyć krążek zimnego serowego masełka: 150 g sera z niebieską pleśnią miksujemy ze 100 g masła, łyżką listków tymianku, łyżeczką musztardy i 2 łyżkami śmietany 18-proc. Formujemy wałek, owijamy folią i chłodzimy przez noc.