Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Skrzydełka miodowo-imbirowe z dymką - składnik:

2 cebulki dymki
60 ml miodu
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
12 skrzydełek kurczaka
posiekana kolendra do posypania

Skrzydełka miodowo-imbirowe z dymką - przygotowanie:

Cebulki dymki siekamy, mieszamy z miodem, imbirem i sosem sojowym. Smarujemy oczyszczone skrzydełka, dokładnie mieszamy*. Wkładamy na godzinę do lodówki. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30 minut. W czasie pieczenia 1-2 razy odwracamy i smarujemy marynatą. Podajemy posypane kolendrą (sprawdźcie poniżej, do czego można wykorzystać pozostałą kolendrę).
*Możemy je zrobić także w marynacie pomarańczowo-miodowej: wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy go z posiekanym ząbkiem czosnku i 30-40 ml miodu, przyprawiamy solą. Smarujemy skrzydełka.

NIE MARNUJ: Z reszty kolendry przygotujcie pesto: liście miksujemy z uprażonymi pestkami dyni, czosnkiem i startym parmezanem, powoli wlewając olej (np. lniany). Gdy pasta będzie gładka, przyprawiamy solą i pieprzem. W pesto maczamy pieczone skrzydełka.