Piklowana czerwona cebula z miodem - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

2 czerwone cebule (ok. 300 g)
100 ml octu jabłkowego
łyżka miodu
łyżeczka ziaren kolendry
2 goździki
płaska łyżeczka soli

Piklowana czerwona cebula z miodem - przygotowanie

Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki (najlepiej na mandolinie). Wkładamy dość luźno do dużego słoika – warzywa nie powinny być ugniecione. Ocet jabłkowy zagotowujemy z miodem, ziarnami kolendry, goździkami, solą i 200 ml wody. Gorącą marynatą zalewamy cebulę, zakręcamy słoik i odstawiamy do schłodzenia. Po mniej więcej 8 godzinach jest gotowa do jedzenia.

Piklowaną cebulę podajemy do hummusu, pieczonych buraków i innych warzyw korzeniowych, ale także do pasztetów, burgerów i sałatek. Przechowujemy w lodówce.

Zestaw przypraw możemy dowolnie zmieniać, a nawet zupełnie je pominąć. Polecam spróbować zalewy z jagodami jałowca albo z kardamonem i anyżem.