Na 20 kawałków
Przygotowanie: 80 minut

Ciasto owsiane z masą daktylową - składniki

300 g świeżych daktyli
250 g mąki
180 g cukru trzcinowego
150 g płatków owsianych plus 4 łyżki do posypania
180 g masła
30 ml mleka

Ciasto owsiane z masą daktylową - jak przygotować

Daktyle (bez pestek) zalewamy w rondelku 175 ml wody, gotujemy na małym ogniu 15 minut, mieszając. Studzimy, miksujemy na gładką masę.
W misce mieszamy mąkę, cukier trzcinowy i płatki owsiane. Dodajemy miękkie masło, dokładnie rozcieramy w palcach jak na kruszonkę. Dodajemy mleko i ucieramy, aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części. Połową wylepiamy natłuszczoną formę (np. kwadratową o boku 21 cm), smarujemy masą daktylową. Wykładamy pozostałe ciasto (możemy je rozwałkować), lekko wciskając w masę. Posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 35-40 minut. Studzimy, kroimy np. w kostkę.
Do daktylowego ciasta świetnie pasuje sok daktylowy: 200 g daktyli (bez pestek) zalewamy 650 ml wody i odstawiamy na godzinę. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy 150 ml mleka (krowiego, roślinnego), mieszamy. Sok przechowujemy w lodówce do 2 dni.