Na 10 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto drożdżowe z resztką kutii (lub masy makowej) - składniki:

500 g kutii (możemy wykorzystać także resztki masy makowej)
250 g mąki plus do podsypania
50 g drożdży
15 g cukru
2 małe jajka
125 g masła
ok. 30 g ciastek (kruchych, herbatników itp.)

Ciasto drożdżowe z resztką kutii (lub masy makowej) - przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek, wkładamy pokruszone drożdże i posypujemy cukrem. Odstawiamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy jajka i łyżkę wody, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy, podsypując mąką (na długość formy keksowej).
Kutię mieszamy z rozdrobnionymi ciastkami, wykładamy na ciasto. Boki lekko zawijamy, ciasto rolujemy. Luźno owijamy papierem do pieczenia i układamy w keksówce. Pieczemy 40 minut w 180 st. Odsuwamy papier z wierzchu i dopiekamy na rumiano 10 minut.