Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Omlet z pieczarkami i cebulą - składniki:

2 małe cebule
masło klarowane
sól
6-8 pieczarek
pieprz
4 jajka
łyżka mleka
3 łyżki tartego parmezanu

Omlet z pieczarkami i cebulą - przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy cebulę , solimy i szklimy na maśle, zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują (3-5 minut). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy łyżkę mleka, solimy. Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy jajka i poruszamy patelnią, aby równo rozprowadziły się po jej powierzchni. Na nieco ściętym omlecie układamy połowę grzyby i cebulę, doprawiamy solą i posypujemy tartym parmezanem. Smażymy tak długo, aż omlet się zetnie, czyli 1-2 minuty. Zdejmujemy na deskę, kroimy na dwie porcje i nakładamy na talerze.