5 rozgrzewających napojów z procentami

Magazyn Kuchnia
31.12.2018 09:14
A A A
Poncz królewski

Poncz królewski (shutterstock.com)

Kiedy już obejrzymy wszystkie fajerwerki, poratujmy oziębiony organizm czymś, co go wzmocni - napojami z procentami. A potem kontynuujmy zabawę do samego rana!

Drink nr 1: poncz królewski

Na 800 ml
Przygotowanie: 15 minut

2 pomarańcze
750 ml czerwonego wytrawnego wina
2 laski cynamonu
gwiazdka anyżu
6 goździków
40 ml likieru pomarańczowego

Pomarańcze parzymy we wrzątku, odkładamy. Gdy ostygną, kroimy ostrym nożem w cienkie plastry, usuwając pestki i starając się utracić jak najmniej soku. W garnku mocno podgrzewamy wino, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, wkładamy plastry pomarańczy, laski cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy i od razu podajemy.

Drink nr 2: kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku z procentamiKawa po irlandzku z procentami shutterstock.com

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

80 ml śmietanki kremówki
70 ml irlandzkiej whiskey
2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego
250 ml mocnego naparu kawy
40 ml gorącego mleka pełnotłustego
2 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady

Kremówkę ubijamy na sztywno. Na dno dwóch szklaneczek lub kielichów z grubego szkła wlewamy trochę wrzątku, mieszamy. Gdy naczynia się ogrzeją, wodę wylewamy. Wlewamy po 35 ml whiskey, wsypujemy po łyżeczce cukru. Do każdego naczynia wlewamy połowę kawy i połowę mleka, mieszamy. Na wierzchu układamy porcję kremówki, oprószamy startą czekoladą. Podajemy gorące.

Drink nr 3: krem z whisky, kawą i śmietanką

Krem z whisky, kawą i śmietankąKrem z whisky, kawą i śmietanką shutterstock.com

Na 800 ml
Przygotowanie: 3 godziny

400 g mleka skondensowanego słodzonego
125 ml mocnej kawy z ekspresu
125 ml śmietanki kremówki
220 ml whisky

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy na małym ogniu 2,5 godz., co jakiś czas uzupełniając wygotowaną wodę. Puszkę wyjmujemy, odstawiamy do zupełnego wystudzenia i dopiero wtedy otwieramy. Wyjmujemy kajmak do miski, miksujemy z ostudzoną kawą. Dodajemy śmietankę kremówkę, dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania, dodajemy maleńkimi porcjami whisky. Przelewamy do butelki, zakręcamy. Krem najlepiej smakuje po tygodniu.

Drink nr 4: gorące jabłuszko

Drink z procentami - gorące jabłuszkoDrink z procentami - gorące jabłuszko shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

duże jabłko
500 ml cydru
125 ml tłoczonego soku jabłkowego
80 g miodu
laska cynamonu
pół gałki muszkatołowej
gwiazdka anyżu
5 goździków
50 ml calvadosu

Jabłko myjemy, kroimy na plastry, usuwając pestki, ogonek i resztki okwiatu. Patelnię mocno rozgrzewamy, układamy na niej plastry jabłka i „smażymy” na ostrym ogniu, aż miejscami się zrumienią i zaczną pachnieć. Odwracamy, podsmażamy z drugiej strony. Do garnka wlewamy cydr i sok jabłkowy, wkładamy miód, anyż, cynamon, gałkę muszkatołową (w całości, bez ścierania) i goździki. Dodajemy zrumienione jabłka, mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z calvadosem, rozlewamy do szklaneczek.

Drink nr 5: mleko z procentami

Napój na gorąco - mleko z procentamiNapój na gorąco - mleko z procentami shutterstock.com

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

2 żółtka
łyżka cukru
100 ml śmietanki kremówki
100 ml mleka pełnotłustego
ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii
100 ml brandy
mielony cynamon i starta gałka muszkatołowa do posypania

Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Do garnka wlewamy mleko i kremówkę, wkładamy ziarenka wyjęte z laski wanilii. Mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do garnuszka z utartymi żółtkami wlewamy kilka łyżek gorącego płynu, mieszamy, uzyskany sos żółtkowy wlewamy cieniutką strużką do mleka. Podgrzewając na malutkim ogniu, miksujemy lub energicznie ubijamy trzepaczką, dodając po łyżce brandy. Płyn nie może się zagotować! Kiedy lekko zgęstnieje, przelewamy do pucharków, oprószamy mielonym cynamonem i startą gałką muszkatołową. Możemy podać na gorąco, możemy nie wlewać brandy i schłodzić w lodówce, a alkohol dolać tuż przed podaniem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE