Roladki z mielonego mięsa z z serem zawinięte w boczek

Magazyn Kuchnia
20.01.2019 10:18
A A A
Roladki z mielonego mięsa z serem

Roladki z mielonego mięsa z serem (shutterstock.com)

Z mielonego mięsa nie tylko przygotujecie tradycyjne kotlety, ale też efektowne roladki z serem.

Dla 10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Roladki z serem w boczku - składniki:

700 g mielonej wieprzowiny
łyżeczka suszonego tymianku
łyżka płatków z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
450 g wędzonego boczku w plastrach
400 g żółtego sera
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka ziaren kolendry
oliwa
sól, pieprz

Roladki z serem w boczku - przygotowanie:

Mielone mięso mieszamy w misce z tymiankiem, płatkami z suszonych pomidorów i posiekanym czosnkiem, wlewamy ok. 2 łyżki oliwy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na blacie układamy plastry wędzonego boczku tak, by zachodziły na siebie. Na boczku rozsmarowujemy masę mięsną. Ser kroimy w słupki, układamy pośrodku. Zwijamy ciasno jak roladę. Smarujemy oliwą, oprószamy rozmarynem i kolendrą. Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu kroimy na kawałki.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE