Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Placuszki gryczane z łososiem - składniki:

500 ml mleka
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
140 g mąki gryczanej
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
płaska łyżka cukru
szczypta soli
szczypta kurkumy
olej do smażenia
200 g kremowego serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku

Placuszki gryczane z łososiem - przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko. Drożdże, oba rodzaje mąki, cukier, sól i kurkumę mieszamy w drugiej misce, wsypujemy do mleka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią, wstawiamy na 8-10 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, mieszamy łyżką. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy 2-3 łyżki mleka, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placki. Każdy smarujemy serkiem, układamy trochę łososia, posypujemy posiekaną zieleniną.