Dwa pomysły na tartinki z wędliną i rybą

Magazyn Kuchnia
29.12.2018 09:56
A A A
Tartinki z szynką na pumperniklu

Tartinki z szynką na pumperniklu (shutterstock.com)

Małe kanapeczki zawsze sprawdzają się na imprezie. Zrób jedne z wędliną, drugie z rybą.

Tartinki z szynką na pumperniklu

Dla 5 osób
Przygotowanie: 20 minut

Tartinki na pumperniklu - składniki:

300 g pumpernikla
60 g masła
łyżeczka zielonego pesto
200 g szynki
30 g marynowanej dyni
rukola do przybrania
sól, pieprz

Tartinki na pumperniklu - przygotowanie:

Pumpernikiel kroimy na niewielkie kromeczki. Masło ucieramy z zielonym pesto i odrobiną soli, smarujemy cienko kromki chleba. Na tartinkach ozdobnie układamy plastry szynki. Marynowaną dynię kroimy w małą kostkę, układamy w fałdkach plastrów szynki. Oprószamy niewielką ilością pieprzu, dekorujemy listkami rukoli.
Pumpernikiel kroimy na niewielkie kromeczki. Masło ucieramy z zielonym pesto i odrobiną soli, smarujemy cienko kromki chleba. Na tartinkach ozdobnie układamy plastry szynki. Marynowaną dynię kroimy w małą kostkę, układamy w fałdkach plastrów szynki. Oprószamy niewielką ilością pieprzu, dekorujemy listkami rukoli.

Chrupkie kanapki z tuńczykiem i ogórkiem

Kanapki z tuńczykiem i ogórkiemKanapki z tuńczykiem i ogórkiem shutterstock.com

Dla 5 osób
Przygotowanie: 15 minut

Chrupkie kąski z tuńczykiem i ogórkiem - składniki:

200 ml gęstego majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka łagodnej musztardy
kiszony ogórek
łyżka posiekanego koperku
ogórek
200 g chrupkiego pieczywa żytniego
250 g świeżej lub wędzonej ryby, np. tuńczyka
grubo mielony pieprz
piórka koperku i krążki szalotki do dekoracji

Chrupkie kanapki z tuńczykiem i ogórkiem - przygotowanie:

Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Kiszony ogórek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ogórek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Kawałki chrupkiego pieczywa smarujemy małą ilością sosu, układamy na nich plastry ogórka i kawałki wędzonej ryby. Na rybie kładziemy czubatą łyżeczkę sosu, oprószamy grubo mielonym pieprzem, dekorujemy piórkami koperku i szalotką.