Tartaletki z pieczarkami, orzechami i śmietaną

Magazyn Kuchnia
12.01.2019 11:37
A A A
Tartaletki z pieczarkami, orzechami i śmietaną

Tartaletki z pieczarkami, orzechami i śmietaną (shutterstock.com)

Minitart z pieczarkami, orzechami i śmietaną znakomicie się sprawdzą jako ciepła lub zimna przekąska.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Tartaletki z pieczarkami - składniki:

180 g mąki
3 łyżki zmielonych orzechów
120 g zimnego masła
200 g pieczarek
mały por
cebula
3-4 łyżki oliwy
4 jajka
200 ml gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Tartaletki z pieczarkami - przygotowanie:

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, siekamy z zimnym masłem. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Por i cebulę obieramy, czyścimy, kroimy w półplasterki. Na rozgrzanej oliwie doprowadzamy do zeszklenia, oprószamy solą i pieprzem. W miseczce rozmącamy jajka, mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczypiorek oraz trochę soli i pieprzu. Ciastem wylepiamy formy do tarteletek, pieczemy 10-12 minut w temp. 200 st. Wyjmujemy, do każdej tarteletki nakładamy porcję farszu, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE