Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Roladki z łososiem i szpinakiem - składniki:

4 jajka
250 g mrożonego szpinaku
masło do papieru
250 g kremowego serka śmietankowego
50 g zielonych oliwek z zalewy
250 g plastrów wędzonego łososia
sok z cytryny
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa

Roladki z łososiem i szpinakiem - przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przyprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodajemy rozmrożony szpinak, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy szpinakowej, delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go masłem. Rozsmarowujemy masę szpinakową w prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st., pieczemy ok. 12 minut. Wyjmujemy szpinakowy „placek”, lekko studzimy, jeszcze ciepły ostrożnie oddzielamy od papieru. Smarujemy serkiem kremowym, na serku układamy oliwki i cienkie plastry łososia, skrapiamy odrobiną soku cytrynowego, posypujemy koperkiem. Rolujemy, układamy na półmisku. Schładzamy przez noc w lodówce. Kroimy w plastry ostrym nożem, spinamy wykałaczkami.