Tarta z figami i kozim serem

Magazyn Kuchnia
07.12.2018 12:04
A A A
Tarta z kozim serem i figami

Tarta z kozim serem i figami (shutterstock.com)

Macie ochotę na tartę - wykorzystajcie nasz przepis i przygotujcie kruchą tartę z figami i kozim serem.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Tarta z figami i kozim serem - składniki:

130 g mąki
100 g zimnego masła i masło do formy
300 g koziego twarożku
150 ml jogurtu naturalnego
łyżka płynnego miodu
jajko
100 g zmiażdżonych pistacji
5 świeżych fig
grubo mielony czarny pieprz

Tarta z figami i kozim serem - przygotowanie:

Mąkę siekamy z zimnym masłem, aż przybierze postać kaszki. Skrapiamy 3 łyżkami lodowatej wody, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę smarujemy cienko masłem, wylepiamy ciastem, formując
rant. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., pieczemy 10 minut. Kozi twarożek rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem, płynnym miodem i rozmąconym jajkiem. Na podpieczonym cieście rozsypujemy zmiażdżone pistacje, wykładamy masę serową. Na masie układamy figi pokrojone w plastry, oprószamy pieprzem. Pieczemy 20-25 min w temp. 180 st. Tartę możemy skropić niewielką ilością gęstej śmietany.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE