Pomarańczowa gęś z jabłkami i pieczonymi ziemniakami

Magazyn Kuchnia
30.12.2018 10:23
A A A
Pomarańczowa gęś z jabłkami

Pomarańczowa gęś z jabłkami (shutterstock.com)

Pomarańczowa gęś z jabłkami i pieczonymi ziemniakami to propozycja na uroczysty obiad.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 3 i 1/2 godziny
Oczekiwanie: 2 dni

Pomarańczowa gęś z jabłkami i pieczonymi ziemniakami - składniki:

gęś o wadze ok. 3,5 kg
sól
pieprz
majeranek
2 pomarańcze
4-5 jabłek
gałązki świeżego rozmarynu
6-7 szalotek
2-3 ząbki czosnku
skórka z pomarańczy
500 g ziemniaków

Pomarańczowa gęś z jabłkami i pieczonymi ziemniakami - przygotowanie:

Gęś myjemy i zalewamy wodą na noc, na następny dzień wycinamy tłuszcz (zachowujemy), osuszamy tuszkę i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Pomarańcze myjemy, ścieramy skórkę (zachowujemy), kroimy owoce w plastry i wkładamy część do środka gęsi, a pozostałą część kładziemy na niej, okrywamy folią i odstawiamy na noc.
Kolejnego dnia wycięty tłuszcz kroimy w drobną kostkę i razem z 2 łyżkami wody wytapiamy na niedużym ogniu, aż powstanie smalec.
Jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki, przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z pomarańczy, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, szalotki przekrojone na ćwiartki i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Z plastrów pomarańczy z marynaty wyciskamy sok, zachowujemy go. Przygotowanymi jabłkami faszerujemy gęś  zamykając ją wykałaczkami lub zszywając (owoce, które zostaną, upieczemy wraz z tuszką). Układamy na głębokiej blasze piersiami do dołu. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i polewamy gęsim smalcem. Pieczemy ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając smalcem lub tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia, skrapiamy sokiem z pomarańczy, i dwa, trzy razy obracamy gęś w trakcie pieczenia.
Godzinę przed końcem pieczenia układamy na blasze obrane i pokrojone w ćwiartki i przyprawione solą ziemniaki oraz resztę jabłek.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: