Dla 10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Smalczyk na bogato, czyli domowy smalec - składniki:

800 g niesolonej słoniny
150 g wędzonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
kwaśne jabłko
łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Smalczyk na bogato, czyli domowy smalec - przygotowanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę (ok. 5 mm), wkładamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na średnim ogniu. Boczek kroimy w taką samą kostkę. Gdy ze słoniny wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy boczek, mieszamy, wytapiamy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę, czosnek i jabłko obieramy, kroimy w małą kostkę. Dodajemy do smalcu, wsypujemy przyprawy, wytapiamy 10 minut. Gorący smalec mieszamy, zlewamy do ceramicznego naczynia i wynosimy w chłodne miejsce. Podajemy z razowcem i kiszonym ogórkiem.