Dla 4 osób
Przygotowanie: 110 minut

Potrawka wieprzowa w sosie piwnym - składniki:

600 g karkówki
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
500 g cebuli
strąk czerwonej papryki
marchew
1/4 łyżeczki tymianku
3 liście laurowe
500 ml piwa typu porter
200 ml bulionu wołowego
2 łyżeczki konfitur wiśniowych
łyżka białego octu winnego
sól, pieprz

Potrawka wieprzowa w sosie piwnym - przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem w ilości wg uznania. W brytfannie z pokrywką rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy mięso, rumienimy, mieszając. Wyjmujemy mięso, odkładamy. Na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę obraną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną na małe kawałki paprykę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Wkładamy mięso z powrotem do brytfanki. Wsypujemy tymianek i liście laurowe, wlewamy piwo i bulion. Zeskrobujemy z dna i ścianek patelni osad po smażeniu i także wkładamy do brytfanki, niech rozpuści się w sosie. Dodajemy konfitury i ocet winny, wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy brytfankę. Pieczemy 80-90 minut w temp. 180 st., aż mięso zmięknie. Można odgrzewać na ogniu.