Duszona karkówka z fasolą i warzywami

Magazyn Kuchnia
09.01.2019 09:09
A A A
Kociołek z duszoną karkówką, fasolą i warzywami

Kociołek z duszoną karkówką, fasolą i warzywami (shutterstock.com)

Duszona karkówka z fasolą i warzywami to danie jednogarnkowe w sam raz na imprezę w środku zimy, np. na karnawał.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut

Duszona karkówka z fasolą i warzywami - składniki:

300 g drobnej fasoli
400 g karkówki
łyżka oleju
cebula
300 g mocno wędzonej kiełbasy
2 marchewki
6 ziemniaków
strąk żółtej papryki
strąk czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżeczka suszonego oregano
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego koperku
125 ml soku pomidorowego
400 g pomidorów krojonych bez skórki
sól

Duszona karkówka z fasolą i warzywami - przygotowanie:

Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju wraz z pokrojoną cebulą, kiełbasą i marchewkami. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oczyszczone i pokrojone na kawałki papryki. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, oregano, majeranek i koperek. Zalewamy sokiem pomidorowym, wkładamy krojone pomidory, doprawiamy solą. Dusimy pod uchyloną pokrywką do miękkości.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE