Marokańska harira - danie z dodatkiem ciecierzycy i soczewicy

Magazyn Kuchnia
09.12.2018 14:08
A A A
Marokańska potrawa z ciecierzycy i soczewicy - harira

Marokańska potrawa z ciecierzycy i soczewicy - harira (shutterstock.com)

Marokańska harira to gęsta, aromatyczna potrawa z dodatkiem ciecierzycy i soczewicy.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Marokańska harira - składniki:

200 g ciecierzycy
marchew
cebula
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka ostrej mielonej papryki
łyżka słodkiej mielonej papryki
400 g pomidorów krojonych bez skórki
650 ml bulionu warzywnego
100 g czerwonej soczewicy
100 g zielonej soczewicy
sól

Marokańska harira - przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Marchew i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy pokrojone warzywa, podsmażamy około 2 minut. Oprószamy kuminem, imbirem, ostrą i słodką papryką, mieszamy, podsmażamy jeszcze 2 minuty. Wkładamy krojone pomidory, doprowadzamy do wrzenia.
Wlewamy gorący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Oba rodzaje soczewicy płuczemy
na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, aż soczewica się rozpadnie. Doprawiamy solą. Dodajemy do garnka ugotowaną ciecierzycę, mieszamy, gotujemy razem jeszcze ok. 5 minut.