Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Zupa bogracz z żeberkami - składniki:

5 żeberek wieprzowych z mięsem
4 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
500 g miękkiej wołowiny
łyżeczka ziaren kminku
200 g pomidorów krojonych bez skórki
80 g koncentratu pomidorowego
2 strąki czerwonej papryki
1/2 małego selera
marchew
pietruszka
2 liście laurowe
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
mielona ostra papryka
sól, pieprz

Zupa bogracz z żeberkami - składniki:

Żeberka płuczemy zimną wodą, kroimy tak, by uzyskać pojedyncze kostki z mięsem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy żeberka na złoto, odstawiamy. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wsypujemy kminek, mięso równomiernie obsmażamy. Dokładamy żeberka, zalewamy wrzącą wodą tak, by sięgała 3 cm ponad składniki. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wsypujemy łyżeczkę soli. Papryki, seler, marchew i pietruszkę czyścimy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i słodką mieloną papryką. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku ostrą mieloną papryką, solą i pieprzem.