Miksowana grochówka z dodatkiem boczku

Magazyn Kuchnia
07.01.2019 09:19
A A A
Tradycyjna grochówka z wędzonym boczkiem

Tradycyjna grochówka z wędzonym boczkiem (shutterstock.com)

Grochówka miksowana z dodatkiem mięsa i boczku to tradycyjna polska zupa w nowej odsłonie. Sprawdzi się szczególnie zimą.

Dla 8 osób
Przygotowanie: 95 minut

Grochówka z mięsem i boczkiem - składniki:

1,3 kg grochu
2 l bulionu wołowego
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
500 g mielonej wieprzowiny
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
200 g wędzonego boczku

Grochówka z mięsem i boczkiem - przygotowanie:

Groch zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Bulion zagotowujemy, wkładamy osączony groch, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy majeranek i tymianek, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu 60 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, mieszając, obsmażamy na złoto. Oprószamy pieprzem, mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty. Wkładamy do gotującej się grochówki, przykrywamy i gotujemy jeszcze ok. 25 minut. Do gotowej grochówki wsypujemy sól, lekko miksujemy. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, skraweczki mieszamy z zupą.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: