Dla 5 osób
Przygotowanie: 50 minut

Pikantny krem marchewkowy - składniki:

900 g marchwi
1/2 papryczki pepperoni
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki masła
łyżka brązowego cukru
litr rosołu
500 ml mleka pełnotłustego
4 łyżki ryżu
świeży tymianek
sól, pieprz

Pikantny krem marchewkowy - przygotowanie:

Marchew obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Papryczkę pepperoni czyścimy z nasion, płuczemy, siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy cebulę i czosnek, podsmażamy, mieszając, ok. 5 minut. Wkładamy marchew i papryczkę, smażymy kolejne 5 minut, oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Zalewamy wrzącym rosołem, wlewamy gorące mleko, mieszamy. Zagotowujemy. Wsypujemy opłukany ryż. Gotujemy około 25 minut, aż marchew będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, miksujemy. Dekorujemy tymiankiem.