Dip owocowo-warzywny do słonych przekąsek

Magazyn Kuchnia
29.12.2018 12:00
A A A
Dip z pomidorów i persymony (kaki) idealny do słonych przekąsek

Dip z pomidorów i persymony (kaki) idealny do słonych przekąsek (shutterstock.com)

Do słonych przekąsek podawanych na imprezie możecie przygotować oryginalny dip z pomidorów i persymony (kaki).

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Dip owocowo-warzywny do słonych przekąsek - składniki:

350 g cukinii
4 łyżki oliwy
700 g pomidorów
150 ml gęstej passaty pomidorowej
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
2 dojrzałe persymony (kaki)
łyżeczka tabasco
sól, pieprz

Dip owocowo-warzywny do słonych przekąsek - przygotowanie:

Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy cukinię, przesmażamy ok. 5 minut, mieszając. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, dusimy razem ok. 5 minut. Zalewamy passatą, dodajemy posiekany rozmaryn, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze 5 minut. Persymony obieramy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do garnka wraz z sosem tabasco. Dusimy jeszcze 5 minut. Studzimy. Podajemy na zimno z krakersami, chrupkim pieczywem lub grzankami.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE