Dla 8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z krewetkami i cytrusami - składniki:

Krewetki:
16 mrożonych krewetek
5 łyżek oliwy
szczypta mielonej kolendry
szczypta chili
łyżka soku z cytryny
Sałatka:
2 pomarańcze
2 grejpfruty
limonka
strąk żółtej papryki
strąk zielonej papryki
cebula szalotka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta mielonego kminku
łyżka posiekanego koperku

Sałatka z krewetkami i cytrusami - przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy. Z oliwy, kolendry, chili i soku z cytryny robimy zalewę, pokrywamy nią krewetki, odstawiamy. Pomarańcze i grejpfruty obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy z nich skórkę. Miąższ drobno kroimy. Limonkę parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę. Szalotkę obieramy, siekamy, mieszamy z papryką i cytrusami. Oliwę mieszamy z pieprzem cayenne i kminkiem, sosem skrapiamy sałatkę. Krewetki układamy na sicie i ok. 3 minut gotujemy na parze. Pucharki napełniamy sałatką, każdy ozdabiamy krewetkami, plastrem limonki i posiekanym koperkiem.