Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Paluchy serowe - szybka sylwestrowa przekąska - składniki:

200 g mąki
płaska łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki musztardy
100 g masła
100 g koziego twarożku
100 g startego parmezanu
pieprz ziołowy do posypania

Paluchy serowe - przygotowanie:

Przesianą mąkę mieszamy z solą i mieloną papryką. Musztardę, masło i kozi twarożek ucieramy na puszystą masę. Wsypujemy parmezan, mieszamy. Do masy maślano-serowej dodajemy po trochu mieszankę mączną, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią, wstawiamy na 60 minut do lodówki. Wałkujemy na grubość 5 mm, ostrym nożem kroimy na paski ok. 1,5 cm szerokości i 25 cm długości. Skręcamy w świderki, oprószamy pieprzem ziołowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Pieczemy 10-12 minut.