Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Magazyn Kuchnia
03.01.2019 10:13
A A A
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą (shutterstock.com)

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą to efektowna wegetariańska przekąska. Dobra również na ciepłą kolację.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 55 minut

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:

260 g mąki
200 g masła
szczypta soli
Farsz:
300 g baby szpinaku
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
250 g mozzarelli
250 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą - przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, zagniatamy z masłem, szczyptą soli i kilkoma łyżkami zimnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy 30 minut w lodówce. Szpinak przebieramy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, przesmażamy na nim szpinak (5 min). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy tymianek, mieszamy. Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę. Jogurt rozmącamy z jajkami, dodajemy mozzarellę, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy dość cienko, wylepiamy formę do zapiekania, kształtując rant. Nakłuwamy dość gęsto widelcem, pieczemy 15 minut w temp. 200 st. Nakładamy szpinak, zalewamy jogurtem z jajkami i mozzarellą. Wyrównujemy farsz, pieczemy jeszcze ok. 25 minut w temp. 200 st.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: