Zupa indyjska z soczewicą i pomidorami

Magazyn Kuchnia
02.01.2019 10:02
A A A
Indyjska zupa z soczewicą i pomidorami - idealna na rozgrzewkę

Indyjska zupa z soczewicą i pomidorami - idealna na rozgrzewkę (shutterstock.com)

Zupa indyjska z soczewicą i pomidorami świetnie smakuje i rozgrzewa.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Zupa indyjska z soczewicą - składniki:

duża cebula
2 łyżki masła
ząbek czosnku
3 łyżeczki przyprawy garam massala
2 łyżeczki curry
łyżeczka chili
łyżeczka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 l bulionu drobiowego
liść laurowy
laska (5-7 cm) cynamonu
250 g czerwonej soczewicy
2 marchwie
por
400 ml pomidorów krojonych bez skórki
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, cukier

Zupa indyjska z soczewicą - przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy w garnku na maśle, aż się zeszkli.
Dodajemy obrany i posiekany czosnek, garam massala, curry, chili, imbir. Mieszając,
zasmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liść laurowy i laskę cynamonu. Soczewicę płuczemy, osączamy, dodajemy do zupy. Obieramy marchew, kroimy
w kostkę, por czyścimy, kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy razem z pomidorami
bez skórki i koncentratem pomidorowym, gotujemy około 30 minut. Doprawiamy
solą i cukrem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE