Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Nacinane pieczone ziemniaki - składniki:

1,2 kg podłużnych ziemniaków jednakowej wielkości
50 g miękkiego masła
ząbek czosnku
szczypta mielonej kolendry
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta suszonego rozmarynu
sól
masło do formy
100 g wędzonego boczku
łyżka marynowanego czerwonego pieprzu
gęsta, kwaśna śmietana do podania

Nacinane pieczone ziemniaki - przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy. Za pomocą ostrego noża bardzo głęboko nacinamy po długości co 2-3 mm, starając się nie przeciąć bulw do końca. Masło ucieramy z odrobiną soli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą, papryką i rozmarynem. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, smarujemy masłem przyprawowym. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Pieczemy 60 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy boczkiem, marynowanym pieprzem, podajemy z gęstą śmietaną.