Fasolka po bretońsku z kiełbaskami

Magazyn Kuchnia
07.12.2018 12:18
A A A
Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami

Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami (shutterstock.com)

Fasolka po bretońsku z białymi kiełbaskami to sycące, rozgrzewające danie. W sam raz na tę porę roku.

Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut

Fasolka po bretońsku z kiełbaskami - składniki:

250 g fasoli piękny jaś
łyżeczka kminku
liść laurowy
500 g wędzonego boczku
duża cebula
łyżeczka cukru
4 krótkie białe kiełbaski (ok. 400 g)
200 g gęstej passaty pomidorowej
80 g koncentratu pomidorowego
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz

Fasolka po bretońsku z kiełbaskami - składniki:

Fasolę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, wsypujemy kminek, dodajemy liść laurowy, gotujemy do miękkości. Gdy fasola jest całkowicie miękka, wsypujemy łyżeczkę soli. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Tłuszcz odlewamy do miseczki i zachowujemy, skwarki podsmażamy na chrupiąco. Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy na patelnię z boczkiem. Mieszamy, równomiernie oprószamy cukrem. Podsmażamy, mieszając. Gdy cebula lekko się skarmelizuje, wkładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się fasolą. Na patelnię wylewamy zachowany tłuszcz z boczku. Kiełbaski nakłuwamy widelcem, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy do garnka z fasolą. Wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką mieloną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zagotowujemy razem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE