Dla 8 osób
Przygotowanie: 3 godziny

Wołowina po burgundzku - składniki:

700 g rozbratla wołowego
cebula
4 ząbki czosnku
marchew
2 pomidory
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml bulionu wołowego
500 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
500 g małych ziemniaków jednakowej wielkości
300 g pieczarek
20 małych cebulek szalotek
300 g wędzonego boczku
sól, pieprz

Wołowina po burgundzku - przygotowanie:

Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Marchew obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pomidory oblewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. W dużym naczyniu (płaski garnek, brytfanna) rozgrzewamy oliwę i 2 łyżki masła, wkładamy mięso, smażymy, mieszając, 5 minut na silnym ogniu. Dodajemy marchew i cebulę, oprószamy mąką, smażymy jeszcze ok. 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion i wino, dodajemy czosnek, pomidory, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Przykrywamy, dusimy ok. 90 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, w razie potrzeby na ćwierć, gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Osączamy, mieszamy z ostatnią łyżką masła, wkładamy do żaroodpornego naczynia, pieczemy 30 minut w temp. 220 st. Pieczarki i szalotki obieramy, pieczarki kroimy na kawałki. Boczek kroimy w słupki, wytapiamy na patelni. Skwarki dodajemy do mięsa, na tłuszczu podsmażamy szalotki i pieczarki. Także dodajemy do mięsa, przykrywamy, dusimy razem ok. 30 minut. Wkładamy podpieczone ziemniaki, dusimy razem
kolejne 5 minut. Podajemy z grzankami z bułki.