Wo這wina po burgundzku

Magazyn Kuchnia
05.12.2018 09:21
A A A
Wo這wina po burgundzku - pyszne francuskie danie jednogarnkowe

Wo這wina po burgundzku - pyszne francuskie danie jednogarnkowe (shutterstock.com)

Wo這wina po burgundzku to wyborne francuskie danie jednogarnkowe. 安ietnie na imprez i rodzinny obiad.

Dla 8 os鏏
Przygotowanie: 3 godziny

Wo這wina po burgundzku - sk豉dniki:

700 g rozbratla wo這wego
cebula
4 z帳ki czosnku
marchew
2 pomidory
2 造磬i oliwy
3 造磬i mas豉
2 造磬i m彗i
250 ml bulionu wo這wego
500 ml wytrawnego czerwonego wina
1/2 造瞠czki suszonego tymianku
500 g ma造ch ziemniak闚 jednakowej wielko軼i
300 g pieczarek
20 ma造ch cebulek szalotek
300 g w璠zonego boczku
s鏊, pieprz

Wo這wina po burgundzku - przygotowanie:

Mi瘰o kroimy w du膨 kostk. Cebul i czosnek siekamy. Marchew obieramy, kroimy w drobn kostk. Pomidory oblewamy wrz徠kiem, zdejmujemy sk鏎k, kroimy na kawa趾i. W du篡m naczyniu (p豉ski garnek, brytfanna) rozgrzewamy oliw i 2 造磬i mas豉, wk豉damy mi瘰o, sma篡my, mieszaj帷, 5 minut na silnym ogniu. Dodajemy marchew i cebul, opr鏀zamy m彗, sma篡my jeszcze ok. 3 minuty. Wlewamy ciep造 bulion i wino, dodajemy czosnek, pomidory, przyprawiamy tymiankiem, sol i pieprzem. Przykrywamy, dusimy ok. 90 minut na niewielkim ogniu. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na p馧, w razie potrzeby na 獞ier, gotujemy 20 minut w osolonej wodzie. Os帷zamy, mieszamy z ostatni 造磬 mas豉, wk豉damy do 瘸roodpornego naczynia, pieczemy 30 minut w temp. 220 st. Pieczarki i szalotki obieramy, pieczarki kroimy na kawa趾i. Boczek kroimy w s逝pki, wytapiamy na patelni. Skwarki dodajemy do mi瘰a, na t逝szczu podsma瘸my szalotki i pieczarki. Tak瞠 dodajemy do mi瘰a, przykrywamy, dusimy razem ok. 30 minut. Wk豉damy podpieczone ziemniaki, dusimy razem
kolejne 5 minut. Podajemy z grzankami z bu趾i.

NAJCZ呇CIEJ CZYTANE