Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Smażony ryż z własnej roboty kimchi i jajkiem - składniki:

łyżka oleju rzepakowego
30 g mielonej wołowiny
posiekana dymka
150 g kimchi odciśniętej i posiekanej (przepis na kimchi poniżej)
łyżka gochujang – koreańskiej pasty chili do kupienia w Kuchniach Świata (opcjonalnie)
560 g ugotowanego i ostudzonego ryżu krótkoziarnistego
po łyżeczce oleju sezamowego i masła
2 jajka
posiekane wodorosty nori (opcjonalnie)

Smażony ryż z własnej roboty kimchi i jajkiem - przygotowanie:

W dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej na dużym ogniu. Dodajemy wołowinę i białe części dymki (zielone zostawiamy do dekoracji). Zmniejszamy ogień na średni i smażymy, mieszając, aż wołowina będzie rumiana (1-2 minuty). Dorzucamy kimchi i pastę chili (opcjonalnie), mieszamy. Smażymy 2-4 minuty, aż danie będzie wydzielać silne aromaty. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż i smażymy, mieszając, aż ryż będzie gorący (3-5 minut). Dolewamy olej sezamowy i mieszamy. Zestawiamy z ognia. Na osobnej patelni topimy masło i smażymy na nim sadzone jajka, aż białko się zetnie.
Gorący ryż dzielimy na dwie porcje, przekładamy do ogrzanych miseczek, układamy na nich jajka. Posypujemy zieloną dymką i nori (opcjonalnie).

Łatwe domowe kimchi  (przepisy Marty Dymek)

Na słój o poj. 2 l lub duży plastikowy pojemnik
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie 2 dni

Łatwe domowe kimchi - składniki:

1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli morskiej
Składniki na pastę kimchi:
200 ml wody
2 łyżki mąki ryżowej (możemy ją przygotować, mieląc 2 łyżki ryżu w młynku elektrycznym)
łyżka cukru
1/4 cebuli
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
łyżeczka startego imbiru (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki soli
Dodatki:
1/4 pęczka szczypiorku pokrojonego w grube kawałki
1/2 marchewki pocięta w cienkie paseczki

Jak przygotować łatwe domowe kimchi:

Kapustę przekrawamy wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę kroimy na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do dużej miski, zalewamy 2-3 litrami wody z solą, dociskamy talerzykiem, obciążonym np. słoikiem, i odstawiamy na 60 minut.
W tym czasie zagotowujemy ok. 180 ml wody z mąką ryżową oraz cukrem i gotujemy 1-2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty ryżowy kleik. Odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy lub rozcieramy na pastę w blenderze. Do przestudzonego kleiku dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, paprykę oraz sól i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy pasta będzie wymieszana, dodajemy posiekany szczypior oraz marchew i jeszcze raz krótko mieszamy.
Namoczoną kapustę odcedzamy, bardzo dokładnie odciskamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pastę kimchi i dłonią – koniecznie w rękawiczkach! dokładnie nacieramy kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana, przekładamy kapustę do pojemnika lub słoika, pojemnik zamykamy i zostawiamy na blacie na 2 dni, potem przekładamy do lodówki. Żeby kimci przetrwało rok, najlepiej je ukisić i przechowywać w kamionkowym naczyniu.