Dla 6 osób
Przygotowanie: 120 minut

Terrina z kaczki z pistacjami - składniki:

700 g filetu z piersi kaczki
50 g solonej słoniny
2 jajka
2-3 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki białego pieprzu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kuminu
150 g wyłuskanych pistacji
sól

Terrina z kaczki z pistacjami - przygotowanie:

Mięso kaczki i słoninę mielemy w maszynce z drobnym sitkiem, kilka kawałków mięsa zostawiamy. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, natkę pietruszki, pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową i kumin oraz pistacje. Przyprawiamy do smaku solą, mieszamy. Z masy formujemy krótki, dość gruby wałek, wciskamy do niego odłożone kawałki mięsa. Całość owijamy gazą, wkładamy do dopasowanej wielkością blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 130 st. Pieczemy 90 minut, wyjmujemy. Gdy trochę przestygnie, ostrożnie zdejmujemy gazę. Pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Bardzo ostrym nożem kroimy w plastry.