Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z fasolką i z pieczonymi pomidorami - składniki:

200 g pomidorków koktajlowych
oliwa
sól, pieprz
400 g fasolki szparagowej z zalewy (przepis poniżej)
100 g fety
garść czarnych oliwek
nataka

Sałatka z fasolką i z pieczonymi pomidorami - przygotowanie:

Pomidorki myjemy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Fasolkę odsączamy z zalewy, wykładamy na talerze, dekorujemy pomidorkami, oliwkami, pokruszoną fetą, polewamy 3 łyżkami oliwy, Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką.

Domowa fasolka szparagowa w zalewie koperkowej

Na 6-8 słoików o poj. 250 ml
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 5 dni

Domowa fasolka szparagowa w zalewie koperkowej- składniki:

2 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
5 kopiastych łyżek soli kamiennej
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
pęczek koperku
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
liście laurowe
2 łyżeczki startera – soku z kwaszonych ogórków, kiszonej kapusty (opcjonalnie)

Domowa fasolka szparagowa w zalewie koperkowej - przygotowanie: 

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, w razie potrzeby czyścimy z włókien (fasolkę możemy też pokroić na mniejsze kawałki). Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy wzdłuż na pół. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy fasolkę, gotujemy 5 minut, licząc od chwili ponownego zagotowania, odstawiamy, by trochę przestygła. Zagotowujemy zalewę z 5 litrów wody, soli i cukru (opcjonalnie), studzimy.
Fasolkę nakładamy do wyparzonych słoików, przekładając koperkiem, kawałkami czosnku oraz pozostałymi przyprawami. Do słoików dodajemy po kilka kropli startera (opcjonalnie). Zakręcamy lub przykrywamy słoiki, np. talerzem (wszystkie elementy fermentujące muszą być przykryte wodą). Fasolka jest dobra po ok. 5 dniach.
Rada: zawsze gotujemy fasolkę. Surowa zawiera szkodliwą dla zdrowia fazynę – białko, które rozkłada się dopiero podczas gotowania.