Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 20 minut

Ostra marchewkowa przekąska - składniki:

200 g kiszonych marchewek
zielone papryczki chili w zalewie
oliwa
ulubiona mieszanka przypraw: masala, zaatar (za’atar), ras el hanout 

Ostra marchewkowa przekąska - przygotowanie:

Marchewki odsączamy z zalewy. Kilka papryczek odsączamy, kroimy wzdłuż na pół. Oliwę mieszamy z dwoma łyżkami ostrej zalewy i ulubionymi przyprawami. Sosem polewamy marchewki, mieszamy i odstawiamy, żeby smaki się przegryzły.

Domowa marchewka kwaszona z cynamonem  i ziołami

Na słój o poj. 1 i 1/2 l
lub 3 słoiki o poj. 500 ml
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 5-7 dni

Domowa marchewka kwaszona z cynamonem i ziołami - składniki:

łyżeczka suszonej bazylii lub tymianku
łyżka soli kamiennej
500 g obranych marchewek
ziarenko ziela angielskiego
laska cynamonu

Jak przygotować domową kwaszoną marchewkę:

Na dno wyparzonego wrzątkiem słoja lub garnka wsypujemy suszone zioła. Zagotowujemy litr wody i mieszamy ją z solą. Marchewki pokrojone w słupki (lub talarki) układamy na ziołach, dodajemy laskę cynamonu i zalewamy ciepłą zalewą. Marchewkę obciążamy, żeby nie wypływała na wierzch (zapobiegnie to powstaniu pleśni). Możemy to zrobić za pomocą miseczki i ciężkiego kubka lub miseczki i wyszorowanego otoczakiem. Słój lub garnek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy.
Po 5-7 dniach kwaszenia marchewka jest gotowa. Z garnka możemy przełożyć ją wraz z zalewą do mniejszych, wyparzonych wrzątkiem słoików i zakręcić.
Słoiki lub duży słój zakręcamy i przechowujemy nawet przez rok w chłodnym miejscu (nie w temperaturze pokojowej!).

Rada: gotową kiszoną marchewkę możemy również zapasteryzować, gotując ją przez 20 minut. Straci jednak wtedy – podobnie jak inne kiszonki – sporą część swoich cennych składników.