Kurczak z warzywami i z suszonymi śliwkami - składniki

Dla 2 osób • Przygotowanie: 60 minut

2 udka kurczaka
sól i pieprz
słodka papryka
oliwa
3 ząbki czosnku
marchewka
po pół strąka zielonej i czerwonej papryki
2 czerwone cebule
kmin rzymski
kurkuma
cynamon
łyżeczka startego imbiru
kilka listków kolendry
puszka pomidorów
150 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
sok z cytryny
około 10 oliwek

Kurczak z warzywami i z suszonymi śliwkami - przygotowanie

Udka kurczaka nacinamy w kilku miejscach, aby mięso lepiej się zamarynowało. Udka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, skrapiamy oliwą. Wkładamy na 15 minut do lodówki.

Czosnek, marchewkę, papryki i czerwoną cebulę kroimy na duże kawałki. Oliwę rozgrzewamy w garnku i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Wyjmujemy go, odstawiamy w ciepłe miejsce, do garnka wkładamy cebulę i czosnek, szklimy.

Dodajemy marchewki, posypujemy kminem rzymskim, kurkumą, cynamonem i imbirem, mieszamy. Dodajemy kolendrę, podlewamy 1-3 łyżkami wody, podsmażamy. Ponownie wkładamy kurczaka, wlewamy pomidory wraz z zalewą, wsypujemy śliwki. Dusimy 15 minut. Dodajemy papryki i dusimy jeszcze 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, a sos redukujemy. Doprawiamy go sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy udka, wsypujemy oliwki.