Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Surówka z kiszonej kapusty - składniki: 

500 g kapusty kiszonej
2 winne jabłka
2 marchewki
cebula
50 ml oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
łyżka cukru lub miodu (opcjonalnie)

Klasyczna surówka z kapusty - przygotowanie:

Kiszoną kapustę kroimy na małe kawałki, przekładamy do dużej miski. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki surówki, doprawiamy olejem, pieprzem i opcjonalnie słodzidłem. Odstawiamy na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.

Domowa kiszona kapusta - przepis

Na beczułkę o poj. 5-6 l
Przygotowanie i oczekiwanie: 120 minut
Oczekiwanie: ok. 21 dni

5 kg białej kapusty
100 g soli kamiennej
5 marchewek
łyżka kminku (opcjonalnie)
koper

Jak przygotować samemu kiszoną kapustę 

Z główki kapusty usuwamy wierzchnie, brudne i uszkodzone liście. Główkę kroimy na ćwiartki, dość drobno szatkujemy, ale jeśli ktoś woli, to może pociąć ją grubiej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa przekładamy do dużej miednicy, posypujemy solą oraz kminkiem (opcjonalnie) i ugniatamy, najlepiej ręką, do czasu, aż puszczą sok (ok. godziny). Na dnie beczki (może być kamionkowa albo ceramiczna) układamy koper, następnie przekładamy kapustę, ugniatamy i podlewamy ją wytworzonym sokiem. Kapustę obciążamy talerzem, na który kładziemy kamień, aby całą kiszonkę przykrywał sok.
Gdy po 1-2 dniach powstanie piana, zbieramy ją wraz z nadmiarem soku.
Kisimy ok. 3 tygodni w temperaturze pokojowej, codziennie przebijając warstwy kapusty, np. długą rączką tłuczka lub drewnianej łyżki, aż do dna, by odgazowała.
Kiedy przestanie fermentować, rozkładamy ją w litrowe słoiki, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce albo w bardzo chłodnym miejscu.

Rada: niezbyt chłodnej piwnicy kapusta może dalej fermentować. Warto w takiej sytuacji podłożyć pod słoiki folię, aby zabezpieczyć półki przed wyciekającym ze słoików sokiem.