Por wspaniale wzbogaca smak gotowanego groszku, a sałata w pełnej krasie prezentuje swoje walory jako warzywo, które – wbrew najczęstszej praktyce – znakomicie nadaje się również do gotowania. Najlepiej dodać do warzyw dobrze doprawiony bulion, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką, użyjmy samej wody, a danie doprawmy solą, pieprzem, zielem angielskim i dwoma czy trzema listkami laurowymi. Nie zaszkodzi również kieliszek dobrego, wytrawnego białego wina. Ja dodaję wino prawie zawsze. Możemy je wlać do niemal uduszonego pora i odparować przed dodaniem bulionu. Masło nadaje całości wyjątkowy smak i wraz z bulionem tworzy lekką kremową emulsję (pamiętajmy, że bulionu nie może być zbyt dużo, to nie jest zupa).

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Groszek duszony z porem - składniki:

duży por lub 2 małe
ok. 700 g zielonego groszku
(po wyłuskaniu ostanie się ok. 300 g),
w razie potrzeby może być mrożony
duża sałata rzymska lub 2 małe
ok. 200 ml bulionu (tu: warzywny)
masło klarowane (albo olej, jeśli chcemy, by danie było wegańskie)

Groszek duszony z porem - sposób przygotowania:

Odcinamy od pora brzydszą górną część, kroimy go wzdłuż na pół, dokładnie myjemy, suszymy i siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy por na maśle, aż zacznie mięknąć. Dodajemy groszek i mieszamy, a następnie wlewamy gorący bulion. Płynu nie powinno być zbyt dużo – warzywa nie powinny w nim pływać. Dodajemy sałatę – najmniejsze listki ze środkowej części dodajemy w całości, a duże – porwane na kawałki. Gotujemy całość 4-5 minut. Na koniec możemy dodać jeszcze trochę masła. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a Francuzi nigdy nie oszczędzają na maśle.